Är man "bara" personlig assistent?

En given sanning är att när man jobbar som personlig assistent är man bara en assistent. Det är ett jobb som "alla" skulle kunna ha, ett lågavlönat jobb som egentligen inte ens är ett riktigt jobb.

Dessutom vet alla precis vad assistenter är för typ av människor, nämligen mindre viktiga personer som man inte behöver lyssna på.

Glöm det! Detta är nämligen en sanning som omedelbart maste punkteras. Professionell personlig assistent är ett yrke som år ytterst kvalificerat och som egentligen ganska fa har tillräcklig kapacitet för att kunna arbeta som. Om lönenivan lag i linje med hur kvalificerat jobbet är, skulle personliga assistenter vara en förmögen yrkesgrupp.

Yrket förutsätter att man baren väl utvecklad verktygslada, att man har ett fokuserat och medvetet arbetsätt som dessutom är kryddat med en personlig mogenhet.

Attityden att bara vara personlig assistent är förödande. Anda finns den utbredd såvål på arbetsmarknaden som i den allmänna opinionen. Dessutom,  vilket är det allra värsta, finns den som en given sanning även inom den egna branschen.

Brukare och anhöriga förmedlar ofta den attityden genom att använda sig av subtila härskartekniker och genom att inte respektera yrkesprofessionen. Det kan vara allt ifrån att man markerar att assistentens matdosa inte får stå på en viss plats i kylskåpet eller att det luktar fis efter att assistenten varit pä toaletten, bil att man som assistent är utbytbar om man inte ger "all-inclusive"-service medan brukaren och anhöriga ser på TV.

24 sep 2013


Välkommen till assistansbolag.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)